האדם הראשון בערבה / גדעון רגולסקי

  • כתב וצילם: גדעון רגולסקי 

    פעמים  רבות אני  שואל את עצמי וגם לעיתים קרובות  נשאל על ידי מטיילים:  ממתי  חיים בני אדם בערבה?

    אנחנו רואים ויודעים שהשרידים שהותירו בני האדם, דלים ביותר. חלקם היו שרידים מתכלים מחומרים אורגניים שלא שרדו זמן רב וגם כמות השרידים היא קטנה. 

    מיני האדם הראשונים נוצרו במזרח אפריקה, משם התפזרו על פני כל העולם. כאשר אנו מביטים במפת העולם רואים, שנתיב הנדודים עבר ממש כאן אצלנו בעמק הערבה. המעבר הנוח היה דרך השבר הסורי אפריקאי ממזרח אפריקה וצפונה -  ממש בסמוך לישובים שלנו.

     

     

     

    מסלולי נדידת האדם הקדמון מאפריקה. 

    מסלולי נדידת האדם מאפריקה

    זכורה לי שיחה עם דודי בן עמי,  פרהיסטוריון שעסק בסיתות כלי אבן ובלימוד הנושא.
    הוא אמר לי שהסיכוי למצוא כלי אבן,שגילם מעל למיליון שנה בערבה  נמוך ביותר. לדעתו, הערבה עברה שינויים רבים במהלך 1.8 מיליון השנים האחרונות (תקופת הפליסטוקן). סחף רב, שינויי זרימה של ואדיות והתייבשות של מקורות מים מקטינים את הסיכוי למצוא שרידים בערבה למרות הסבירות הגדולה שממש כאן, ליד בתינו, עברו בנדידתם מיני האדם שנוצרו באפריקה.

    הממצאים הקדומים ביותר המוכרים לנו היום, הכוללים עצמות וכלים של אדם, הם מגיאורגיה (מערת דמנסי) מלפני 1.8 מליון שנה.
    סביר להניח שאבות האדם הללו עברו גם אצלנו , וגם כאן בערבה חיו בני אדם בתקופה קדומה זו ואף לפניה.

    ארבע שנים  אחרי השיחה המתסכלת  עם דודי נמצאו שפע של אבני יד באזור נחל ציחור. הכלים נמצאו בהקשר למשקעים של אגם מים מתוקים שהיה עשיר בחיים - כולל דגים. גיל הכלים הוערך ב- 1.6 מליון שנה, מה שהביא אותי לחפש גם בערבה שלנו אבני יד.

    אבן יד אליפטית מנחל ציחור

    אבן יד אליפטית מנחל ציחור

    אבן יד מקוורצוליט

    אבן יד מקוורצוליט
     

     

    בסוף שנות התשעים מצאתי אבני יד דומות לממצא מנחל ציחור במספר אתרים לאורך הערבה. בחלק מהמקומות נמצאו מעל ל-5 פריטים באתר. חלק מהאתרים ממוקמים ליד משקעים אגמיים, חלקם ליד סלעי טרוורטין (סלע הנוצר סמוך לנביעות מים) ולחלק מהאתרים אין כל קשר למקור מים.

     

     

    אבני יד ממערב לרכס מנוחה

    אבני יד ממערב לרכס מנוחה 

     

    אבן יד קטנה משמורת שיזף

    אבן יד קטנה
    משמורת שיזף

    אבן יד מאזור חצבה

    אבן יד מאזור חצבה

     

    אבן יד שטוחה מרמות עומר

    אבן יד שטוחה מרמות עומר

     

    חוד ענק מצור

    חוד ענק מצור

     

    את אבני היד קשה לתארך. הם נמצאו על פני השטח, ללא קשר ברור לשכבת קרקע הניתנת לתיארוך.
    על סמך מצב השחיקה, ההשחמה ובליית האבן ניתן בכל זאת להעריך את גילם. כמו כן צורת הכלים וסגנון הסיתות עשויים לעזור בהגדרת הזמן (טיפולוגיה).

    הכלים עשויים, מאבן צור, גיר קשה וקוורצוליט (סלע קשה העשוי מקלציט וקוורץ). חלק מהכלים עשויים בקפידה רבה. התזות האבן שטוחות וצרות ויש בהם כמה מישורי סמטריה. בכלים אלו חשים שהאומן הקדמון עיצב את הכלי היטב, עם רגישות ליופי ונוחות. חלק מאבני היד עשויים בהתזות אבן גסות ופשוטות. כפי הנראה אומנים שונים ייצרו כלים שונים.

     

    כל הכלים נראים מאוד נוחים לשימוש. אחיזת היד שלהם נוחה ונעימה. הכלים שמשו לחיתוך,חפירה,הקשה,חטיבת עצים וכל פעולה כמעט. הם מזכירים לי את האולרים הרב שימושיים הנמכרים בחנויות הטיולים.  לדעת רוב החוקרים, אבני היד שימשו את האדם ללא ידית ומכאן שמן. לי נראה שהיה גם שימוש בידית לכלים. הידית הוסיפה כוח לאדם המשתמש והגנה על האבן מפני שבירה.

     

     

     

     

    גרזן אבן פרהיסטורי

    גרזן אבן פרהיסטורי

    לאבני היד כמה צורות החוזרות על עצמן. ישנן מאורכות ושטוחות, ישנן דמויי אליפסה, מעין צבים שטוחים וישנן עבות וצרות, מעין חודים.
    ישנם פריטים גדולים מאוד, שאורכם עולה על 20 ס"מ וישנם קטנים באורך 7 ס"מ - מה שמעיד על שימוש באבני היד על ידי ילדים, נשים וגברים.

    מגוון אבני יד

    מגוון אבני יד

    מגוון אבני יד. גדלים וצורות שונות. 

    כל פעם כאשר אני מוצא אבן יד, אני מנסה לדמיין לעצמי במהלך הרישום והצילום שלה איך נראה האדם שאחז, לפני למעלה ממיליון שנה, בחפץ שבידי. לעיתים אני מתמלא בהערכה ליכולת הטכנית של סתת האבן הקדמון. אני גם מהרהר איך נראה אז הנוף בקרבת מקום ובאילו נסיבות הגיעה האבן לאן שהתגלגלה.
    אין לי ספק שחיים שלמים,יכולת הישרדות ותרבות אדם, גלומים באבני  היד.    

     

    האדם הקדמון ויקפדיה https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%AA%D7%A7%D7%95%D7%A4%D7%94_%D7%94%D7%A4%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%AA%D7%99%D7%AA


תגובות

תגובתך התקבלה בהצלחה!
התחברו על מנת לפרסם תגובה


לידיעתך: באתר זה נעשה שימוש בעוגיות. מידע נוסף