סכנות באינטרנט

איך להכיר ואיך להישמר

האינטרנט הוא אוצר בלום של מידע וידע, של אתרים איכותיים ומעניינים, אבל לא רק. הוא כולל גם עולם שלם ולא מצונזר של אתרים בעיתיים מכל מיני בחינות.  אין מנהל לאינטרנט, כל יום נוספים לו אתרים ודפים חדשים – ללא כל פיקוח. בגלל האופי של האינטרנט, בהחלט יתכן שאנחנו או ילדינו נחשף לתכנים לא הולמים בלי כל כוונה תחילה. חיפוש תמים יכול להביא גם תוצאות לא רצויות בעיקר לילדים, אך חלק גדול מהסכנות בהחלט מתייחס גם למבוגרים.
 

סכנות האינטרנט להכיר ולהישמר


כדי להיזהר יש קודם כל להכיר את הסכנות:

תכנים לא הולמים
אתרים בעלי תוכן מיני בוטה או תכנים אלימים. תכנים כאלו יכולים להגיע גם בהודעות מייל.  ניתן למצוא ברשת סוגים שונים של מידע, מעידוד שימוש לא חוקי בסמים דרך שימוש באלכוהול ועד מידע על הכנת חומרי נפץ.


בריונות, הצקה והטרדה
אתם עלולים להיתקל בהודעות דואר אלקטרוני או בצ’טים בתוכן מטריד, משפיל, מעליב או תוקפני. בעיקר בחדרים פרטיים בצ'ט בהם לא כל המשתתפים רואים את השיחה ולכן קל יותר לסחוט או להטריד. תוכן כזה יכול גם להיות מוצג בפורומים או בדפי פייסבוק, או אף בשיחות מסרים מיידיים.


פריצות למחשבים
באינטרנט פועלות קבוצות של עברייני רשת (האקרים, קרקרים), הפורצים למחשבים של חברות וגופים ממשלתיים לצורך השחתה וגניבת מידע.  פריצות למחשבים ביתיים נעשות גם כן, על ידי עבריינים (לפעמים גם ילדים ובני נוער), לפעמים בעזרת וירוסים ותוכנות ריגול, לצורך הטרדה סתם וגם לצורך גניבת סיסמאות ופרטים אישיים. 


גניבת מידע  (דיוג)  
דרך אימיילים שמתחזים לספק האינטרנט או אף לבנק שלכם ומבקשים מכם להכניס פרטים – מספרי חשבון, סיסמאות וכד'.  מידע מסוג זה מנוצל במקרים רבים למטרות מסחריות.


פגיעה על רקע מיני
במהלך גלישה באינטרנט, תפגשו אנשים לא מוכרים. אל תתפתו למהר לקבוע פגישה מחוץ למרחב הוירטואלי.  פגישות מסוג זה עלולות להיות מסוכנות. עברייני מין עלולים להשתמש באזורי צ’ט או בפורומים כדי לרכוש את אמונם של הילדים ולקבוע עמם פגישה פנים אל פנים לצורך ניצול מיני. במקרים אחרים יבקשו  עבריינים כאלו פרטים של ילדים או אף מבוגרים וינצלו אותם לרעה.


פגיעה על רקע לאומני
קבוצות או ארגונים קיצוניים עלולים להשתמש בגולשים ברשת כאמצעי להשגת מטרות לאומניות, כמו במקרה של אופיר רחום ז"ל.


הימורים
באינטרנט קיימים אתרי הימורים רבים, וכל מי שיש ברשותו כרטיס אשראי יכול להיכנס ולהמר. היו מודעים לכך שהימורים של קטינים הם פעילות בלתי חוקית. וכאשר אתם בודקים את כרטיס האשראי שלכם מדי חודש, ודאו שלא בוצעו בו פעולות חריגות.

 

איך להיזהר ולהימנע?

  • ללמוד ולדעת. קודם כל יש להבין את הסכנות ולדעת שלא כל מה ש"כתוב באינטרנט" הוא אמת לאמיתה. יש לבחון כל דבר  - עדיף להיות חשדנים ולא תמימים כאשר מדובר באינטרנט.
  • לבדוק ולשים לב: שימו לב להתנהגויות לא רגילות של הילדים, טלפונים בשעות לא מקובלות, נסיונות להסתיר. כאשר אתם בודקים את כרטיס האשראי שלכם מדי חודש, ודאו שלא בוצעו בו פעולות חריגות.
  • להיות חשדנים: אל תתפתו להכניס פרטים אישיים בדף שנשלח אליכם באימייל. זכרו: שום גוף רציני לא יבקש מכם פרטים בדרך זו. אל תמהרו לתת איזה שהם פרטים למי שאינכם מכירים.
  • חינוך. ושוב חינוך. אין לכך תחליף, כל העצות האחרות הן משניות.  חינוך הילדים לגבי מסירת פרטים לזרים, לגבי תכנים שניתן להיתקל בהם באינטרנט ומשמעותם (תכנים של אלימות, מין וכד')
  • תהיו שם בשבילם. הכירו את הסכנות ואת דרכי השימוש באינטרנט. היו קשובים לילדיכם והתייחסו לתלונותיהם במלוא כובד הראש.  ניתן לפתוח קורס להורים בנושאים הללו, אם יהיה די ביקוש.
  • דיווח: אם אתם נתקלים בפגיעה, למשל בפיסבוק – דווחו על כך.  אפשר לדווח על דפים פוגעניים – אם אתם לא יודעים כיצד  - הודיעו לנו ונטפל בהם.
  • לחסום: ניתן לחסום אתרים בעיתיים. קישור לתוכנה שמאפשרת זאת תמצאו כאן, בחומר הנוסף.

יש לכם שאלות? אפשר לדבר על זה בפורום מחשבים ב"מדברים ערבה" או לשלוח אימייל

 

חומר נוסף בנושא:


תאריך עדכון אחרון של עמוד זה: 29/03/2016

תגובות

תגובתך התקבלה בהצלחה!
התחברו על מנת לפרסם תגובה