סקירה גאוגרפית
שטח שיפוט :
1.5 מיליון דונם
רוחב: כ- 25 ק"מ
אורך: כ- 70 ק"מ
גבולות:
צפון: מועצה אזורית תמר
דרום: מועצה אזורית חבל אילות
מזרח: ממלכת ירדן
מערב: מועצה אזורית רמת נגב
יישובים :
- 7 יישובים
- 5 מושבים (עידן, חצבה, עין-יהב, צופר ופארן)
- מרכז אזורי (ספיר)
- ישוב קהילתי תיירותי (צוקים)
** ישוב קהילתי בשלבי תכנון (פארן ב')
האזור:
הערבה התיכונה היא חלק מהשבר הסורי אפריקאי ורובו מתחת לפני הים. האזור הוא הרחוק ביותר בארץ ממרכזי אוכלוסיה, כ-130 ק"מ מבאר-שבע או מאילת. האזור מכסה 6% משטח מדינת ישראל אבל כולל רק 0.04 מאוכלוסיית הארץ.
אקלים:
באקלים הצחיח של הערבה, כמות המשקעים השנתית הממוצעת היא 30 מ"מ. בקיץ הטמפרטורות עולות מעל 40 מעלות כל יום עם לחות נמוכה מאוד.
מזג האויר החורפי נח מאוד.
מקורות מים:
האזור אינו מחובר לרשת המים הארצית. קיימים קידוחים מקומיים שמספקים את כל הצריכה. הצריכה השנתית היא כ-35 מיליון מטר מעוקב. ישנם באופן כללי 3 אקויפרים ראשיים:
- מים שפירים מקידוחים לעומק של כ- 130 מטר. אלה מתמלאים מחדש בזמן שיטפונות וזרמים תת- קרקעיים.
- מים כלואים בעומקים של 1600 – 700 מטר. אלה מים "עתיקים" לכודים בעומק האדמה ופורצים למעלה ע"י לחץ ארטזי. מקורות אלה לא מתחדשים, הם מלוחים יותר ומכילים מינרלים רבים. ניצול המים להשקיה חקלאית מחייב טיפול והשקעה. בחלק מקידוחים אלה טמפרטורת המים היא 62 – 32 מעלות.
- המים בערבה אינם באיכות מי שתייה- בישובים קיימות מערכות התפלה.
שלושה עשר מהקידוחים נמצאים בשטח ממלכת ירדן, אחרי קביעת הגבול הבינלאומי. עפ"י הסכם השלום, קידוחים אלה ימשיכו לספק מים לתושבי האזור וחברת מקורות ממשיכה לתחזק אותם.
אחד מן הפרויקטים של קרן קיימת לישראל באזור, הוא יצירת מאגרי מים על מנת ללכוד מי שיטפונות ולאפשר להם לחלחל למי תהום ולמלא את האקוויפר התת-קרקעי. מאגרים אלו יחוברו בעתיד למערכת המים המקומית לצורך שאיבה ישירות למערכות ההשקיה.
קרקע:
בסה"כ מעובדים 25,000 דונם שטח חקלאי. חלק מן השטחים היו ראויים לעיבוד חקלאי מראש וחלקם עברו הכשרה ע"י ציפוי בין 50- 30 ס"מ של חול.
תאריך עדכון אחרון של עמוד זה: 29/03/2016
תגובות