עין מרזב / רועי גלילי

  • כותרת עין מרזב - תמונה של המקום

    על המקום, לרגל השקת אתר עין מרזב המשוקם

    כתב: רועי גלילי, עידן

    רבותי ההיסטוריה חוזרת...

    כן, קשה מאוד להאמין אבל בלב מושב עין יהב של ימינו, מתחת לעצים הירוקים, למגרשים ששוטחו והודקו, לבתים שנבנו, לחממות ולשדות המעובדים התקיימה לפני בערך 1300 שנה התיישבות חקלאית, מעין "מושב" אחר וגם בו גידלו ירקות אותם שלחו בחודשי החורף לשווקי הצפון, חפרו בארות מהם הפיקו מים בשיטות חדשניות, התמודדו עם הזבובים, הזיעו בקיץ וכנראה שגם קיטרו (כל השנה) כדרכם של חקלאים...

    מיכאל אבן-ארי, לסלי שנן ונפתלי תדמור, חוקרי שנות החמישים של המאה שעברה הם שגילו את היישוב החקלאי שהוקם במפגש נחל נקרות ונחל ערבה והבחינו במאפיינים המיוחדים שלו ובמיוחד בלא פחות משבע מערכות השקיה מתקדמות מסוג "בארות שרשרת" ("פוגארות") שהוליכו מים ממעין עין חופירה אל השדות החקלאיים.
    לא בכדי הוקם היישוב הקדום דווקא כאן סמוך למי התהום הגבוהים ובמקום שבו סחף עדין של חול וחרסיות משביח את האדמה. ממש מאותן הסיבות הוקם בשנת 1967 על אדמות הכפר העתיק מושב עין יהב שהועתק מכיפת ספיר ליישוב הקבע.

    בתחילת שנות השבעים של המאה שעברה כשהגיע לעין יהב הארכיאולוג ספי פורת, קשה מאוד היה כבר להבחין בשרידים אבל ספי, ארכיאולוג מנוסה וחד עין, לא וויתר ובין שדותיו של המושב המודרני מצא את שלל המבנים והמתקנים שהרכיבו את ההתיישבות הקדומה הזו שהתקיימה כמאה עד מאתיים שנה, בין המאה השביעית למאה התשיעית לספירה.
    לאחר מכן בחפירות שקדניות, נתגלו בין השדות של עין יהב המודרנית שדות חקלאיים שנתכסו בחולות, בתי חווה, חאן גדול ובתי מגורים ארעיים.

     

    שלוש מערכות בארות שרשרת סמוך לעין מרזב (פורת התשע"ו: 48)

    עין מרזב


    אתר עין מרזב, היה אחד ממוקדיו של היישוב העתיק שנמצא בשדות מושב עין יהב .
    זוהי חווה חקלאית גדולה ומרשימה שהוקמה על גדתו המערבית של נחל ערבה ובה מספר מבנים גדולים שקירותיהם נבנו מממסד של אבני גוויל ועליהם לבני בוץ. על גגות המבנים הונחו מחצלות וקנים וקרקעיתם רוצפה בחרסיות שהודקו. על האבנים שבבסיס קירות האבן נמצאו כתובות רבות בערבית, יוונית ואולי לטינית מרביתן בקשות מחילה מאללה והן מתוארכות למאה השמינית והתשיעית לספירה, הן פותחות במלים "הו  אללה מחל ל."… ובהמשך שמו של המבקש.
    באתר הגדול נמצאו גם כלי חרס רבים, כלי אבן, מטבעות, גלעיני תמרים (שגודלו בחווה) ועצמות גמלים, סוסים וצבאים (בשר ציד) והוא משקף את חייהם הנוחים של תושביו החקלאים.

    עין מרזב 2


    תכנית מבנה ג' (מבנה החאן) בעין מרזב (פורת התשע"ו: 48)

     

     

     

    תכנית בית החווה בעין מרזב (פורת התשע"ו: 52)

    עין מרזב 3


    מרבית חוקרי האזור (וגם אני ביניהם), סבורים שהאתר והיישוב כולו נבנה ביוזמה ובתמיכה ישירה של הממשל המרכזי בסוף התקופה האומאית ותחילת התקופה העבאסית.
    התקופה המעניינת הזאת שקרויה במחקר "התקופה האסלאמית הקדומה" זכתה לימים ליחסי ציבור גרועים מאוד ואנשיה זכו למוניטין המפוקפק של מחריבי התרבות הביזנטית בנגב. יחסי הציבור הרעים האלו אינם מוצדקים בכל מה שקשור לערבה, כשחקלאי התקופה הזו הגיעו לאזור שחון וקשוח והפליאו להקים בו יישובים משגשגים.

    שליטי התקופה, ממשיכי דרכו ויורשיו  של מוחמד ביקשו לייסד בעיר רמלה את בירתה של ג'ונד פלסטין (מחוז פלסטין) של האומה הערבית ולשוק הגדול והמקורה של העיר הם דאגו להביא את כל האקזוטיקה שאהבו והכירו מהמזרח ומחצי האי ערב.
    זהו גם הרקע למפעלי הפיתוח החקלאי שהוקמו בערבה ובבקעת הירדן, שבהם גודלו בטכנולוגיות חדשניות גידולי החורף בערבה ובבקעת הירדן לצריכה בארץ הנושבת, ממש כמו היום.  

    קצרה הייתה תהילתם של אתרי התקופה האסלאמית הקדומה בערבה שמרביתם ננטשו ככל הנראה במהלך המאה העשירית. הממצאים מצביעים על תהליך נטישה מסודר למדי וחפצי ערך כמעט שלא נמצאו בהם מה שמחזק את ההנחה שנטישת האזור התרחשה גם היא בהחלטה שלטונית מושכלת. המדבר חזר אל השקט ואל הנוודים ועל גגות המחצלות של עין מרזב שקרסו בחלוף הזמן נמצאו גללי הצאן של נוודים שהוסיפו לבקר בבתים הנטושים וממש לאחרונה גילה הסייר רז יהושע בסמוך לעין מרזב את שרידי אוהלי הארעי שלהם.

    החווה החקלאית השוקקת של עין מרזב שנבלעה לימים בין בתי הרשת ופסולת השדות היא אתר חשוב ויפה שהאבק ועצב המדבר נסוכים עליה כהינומה. מפעל שיקום האתר שנעשה בשיתוף מוסדות החינוך בערבה, מושב עין יהב ורשות העתיקות הוא מבצע ראוי ויפה ונכון שדווקא אנחנו שמשחזרים במידה רבה במפעלי החקלאות שלנו את סיפורם של אנשי התקופה האסלאמית הקדומה, ננהג בכבוד באתר היפה הזה שנחלץ אחרי 1300 שנות עזובה משמיכות האבק והזמן שדבקו בו. 
    את הקרדיט למבצע הזה יש לתת לגרגורי סרי ארכאולוג מחוז הנגב הדרומי ברשות העתיקות שמוביל את הפרויקט כבר כמה שנים ומתכנן בימים אלו גם את שיפוץ החאן (הסמוך לבריכות החימצון של עין יהב) ולהילה אלבז ממו"פ ערבה ששוקדת עליו בנחישות מעוררת הערכה. שאפו.

    מי שיצעד בעין מרזב בין הבתים והשדות ויתבונן בהרי אדום הרחוקים, באבנים ובחרסים - ישמע את הרוח שנושבת בין קירות הבתים שננטשו לפני ימים רבים כל כך, משתקשקת ומתערבלת בקולות האנשים שעובדים בשדות ברעש משאבות המים ובטרטור הטרקטורים, קולות העבר - וצליל חיינו.

    כולנו בני חלוף.

    עין מרזב 5

    אבן ריחיים שמצא רז יהושע באתר הנוודים הסמוך לעין מרזב.


    אביב 2023

    עין מרזב, בסמוך לחממות החקלאיות של עין יהב

    בית החווה בעין מרזב, לבניית קירות המסד נעשה שימוש משני באבני גזית שפורקו מהמצד הסמוך (מן התקופה הביזנטית).


תגובות

תגובתך התקבלה בהצלחה!
התחברו על מנת לפרסם תגובה


לידיעתך: באתר זה נעשה שימוש בעוגיות. מידע נוסף