אינטרנט דרך סיבים אופטיים בערבה: כל מה שחשוב לדעת

הערבה התיכונה הצטרפה למכרז בנושא פריסת סיבים אופטיים, כדי לאפשר לתושבי הערבה אינטרנט מהיר ואיכותי במחיר הוגן. 

ב-17.10.21 נפתחו מעטפות שתי החברות שענו למכרז וענו על הדרישות, ונקבעה החברה הזוכה: המחירים שהציעה החברה הם טובים ביותר - הרבה יותר טובים ממחירים אליהם היינו מצליחים להגיע על ידי פנייה ישירה אל החברות.

הדרישה מהישובים הייתה לעשות סקר שיבדוק את הרצון של הישובים להצטרף לפרויקט. הסקר בוצע בהצלחה וכל הישובים שלנו היו בין הראשונים שהגיבו. 

שאלות ותשובות בעניין הסיבים האופטים בכלל ובעניין הסקר וההתקנה בערבה בפרט: 


1. מה זה בכלל סיבים אופטיים? למה אני צריך את זה? 

כיום רוב האנשים בישראל עדיין מחוברים לאינטרנט דרך חיבור DSL של בזק.  (אתם אולי מכירים את זה כ-ADSL ו-VDSL ) זהו חיבור שעושה שימוש בכבלי נחושת אשר מחוברים לארונות תקשורת של בזק. בערבה יש מספר ארונות כאלו בכל ישוב. מהירות החיבור משתנה בין בית לבית בישוב ותלויה בראוטר (נתב), בתשתית ובמרחק מארון התקשורת. בחיבור כזה, מהירות ההורדה גבוהה בהרבה (פי עשר בערך) ממהירות ההעלאה.

בערבה קיימת גם רשת של הוט בעין-יהב ובצוקים. החבילות שחברת הוט משווקת הן במהירות הורדה גבוהה יותר (יותר טובים מאלו של בזק), אך עדיין לא מספיק טובים ויש תלונות רבות הקשורות לביצועים ולשירות. הוט פורסת רשת שלה בישוב, אבל זו לא רשת של סיבים אופטיים עד הקצה (אלא רק כבלי קואקס)- כך שהביצועים שלה נחותים לעומת סיבים אופטיים.

חיבור לרשת האינטרנט דרך סיבים אופטיים, לעומת זאת, נעשה באמצעות סיבים שקופים ודקים שעשויים מזכוכית ומאפשרים להעביר מידע (אור) במהירויות גבוהות גם בהעלאה וגם בהורדה (לכאורה החיבור יכול להיות סימטרי, כלומר מהירות ההורדה יכולה להיות זהה למהירות ההעלאה, אבל בפועל החברות אינן מספקות זאת). בנוסף, חיבור כזה בדרך כלל יהיה יציב ורציף יותר מחיבור DSL.

היתרון הגדול של השימוש בסיבים אופטיים הוא כמובן המהירות והיציבות שמספקות ביטחון לאורך זמן. בעידן שבו אנשים משתמשים ברשת כדי לצפות בטלוויזיה, לשחק, להוריד ולהעלות קבצים גדולים באופן קבוע – אין ספק כי מדובר ביתרון משמעותי ביותר.


2. מה ההבדל בביצועים בין DSL שיש לי היום ובין סיבים אופטיים? 

בחיבור של בזק ה-DSL אתם יכולים לקבל חבילות במהירויות של 15, 40 או 100 מגה - במקומות שניתן (לא בכל מקום, בגלל שבדרך כלל קיימת תלות של המרחק מהארון). הוט מספקת גם מהירויות של 200 מגה ובמקומות מסוימים עד 500 מגה, אבל בפועל הרוב לא מקבלים את המהירות הזו. כמו כן יש להבין, שהמהירויות הללו הן מהירויות הורדה ומהירויות ההעלאה הן נמוכות בהרבה, והדבר בא לידי ביטוי בעיקר במשלוח קבצים גדולים, משחקי רשת, שיחות וידאו - כל מה שמצריך גם משלוח כמות גדולה של נתונים.

חיבור הסיבים האופטיים מציע כרגע מהירות הורדה של עד 1 ג'יגה (כ-1000 מגה) והעלאה של כ- 100 מגה. הנתונים הללו יאפשרו ביצועים מעולים לעומת מה שקיים היום.  יתרון נוסף היא הטכנולוגיה  הניתנת לשדרוג גם בעתיד, אם וכאשר הצרכים יגדלו.


3. אם כך, למה לא לחבר אותנו לסיבים אופטיים וזהו? 

זה לא כל כך פשוט... בכדי להתחבר לסיבים אופטיים צריכה להיות פריסה של סיבים כאלו בישוב שלכם, בדיוק כמו שיש רשת חשמל או טלפונייה, שתגיע לכל בית. כרגע לא קיימת רשת כזו בישוביי הערבה  - וזה מה שאנחנו רוצים שיקרה - בעתיד הקרוב ביותר. ההתחיבות של החברה היא, שהפריסה - לפחות של שלשה ישובים -  תושלם תוך חצי שנה מצו תחילת העבודה (המצורף בתחתית הדף, 3/11/21 ) כאשר מדובר על כחודש של תכנון וחמישה חודשי עבודה.  (בחשבון פשוט מדובר על סביבות מאי 2022 )


5. האם הסיבים האופטים יחליפו את חיבור האינטרנט שיש לי כרגע, או שזה בנוסף?

הסיבים האופטים יספקו לכם אינטרנט - במקום האינטרנט הקיים היום. אם זה בזק, הוט, או אינטרנט סלולארי בעזרת סים. אין צורך בשני חיבורים. 


6. האם בזק מבצעת את הפרויקט? 

לא. החברה המבצעת היא חברת טלזר 019. זו חברה בעלת רישיון מפעיל פנים ארצי שניתן לה על ידי משרד התקשורת, אבל אינה קשורה לבזק. אם בזק תפרוס סיבים אופטיים בעתיד בערבה, היא תהווה תחרות לחברת טלזר וכל מי שיהיה מעוניין בכך, יוכל להתחבר לבזק, גם אם התחבר קודם לטלזר. 

בלי קשר לטלזר (ואולי יש קשר...) גם בזק התחילה לחבר את ישובי הערבה לסיבים אופטיים.


7. האם יחפרו את כל הישוב כדי לפרוס את התשתית?

בעקרון לא יבצעו חפירות, אלא יסתמכו על התשתיות הקיימות, ההתחיבות של החברה היא לפרוס על בסיס התשתית הקיימת, תשתית בזק + תשתית של הישוב. אם הישוב ירצה בכך, הוא יכול לבצע חפירות נקודתיות במקומות בהם הדבר נדרש. 


8. האם הסיבים יגיעו גם לאזורי התעשייה / התיירות המרוחקים מהישוב?

השאיפה שלנו כמובן, שהפריסה תתבצע בכל בית/ עסק בישוב.


9. אם אני מתחבר לאינטרנט בסיבים אופטיים, האם אני מתחייב לתקופה? 

לא, אין התחייבות. יש תשלום קטן עבור התקנה ותשלום עבור ציוד. מעבר לזה התשלום חודשי וניתן להתנתק מתי שרוצים בכך. 


10. כמה יעלה לנו להתחבר? 

  חבילת 300 מגה חבילת 500 מגה חבילת 1 ג'יגה
(1000 מגה)
התקנה - מחיר חד פעמי* ציוד קצה -מחיר חד פעמי (ראוטר)**

מחיר המכרז

85 ש"ח בחודש 90 ש"ח בחודש 100 ש"ח בחודש 360 ש"ח 450 ש"ח

מחיר בפועל

  97 ש"ח בחודש 115 ש"ח בחודש 360 ש"ח 380 ש"ח קנייה, 19 ש"ח לחודש השכרה

 

 

* אפשר יהיה לשלם בפריסה
** אפשר יהיה לרכוש בתשלום נוסף ציוד עבור רשת אלחוטית 


11. האם החברה לפיתוח תהיה מעורבת בפרויקט? נמשיך לקבל שירותים גם בסיבים מהחברה לפיתוח? 

כרגע נותנת השרות היא החברה הזוכה, והתושבים יתקשרו בהסכם ישירות אליה. החברה לפיתוח מעורבת בפרויקט ודואגת לכך שהוא אכן יצא לפועל. 


12. אני רוצה להתחבר לסיבים. מי יתן לי שרות, איזו אחריות תהיה לי?

החברה הפורסת תספק גם את התשתית וגם את ספק האינטרנט - הכול ביד אחת. היא תספק גם את השירות והאחריות לכל דבר ועניין. הנושאים הללו יהיו מעוגנים בהסכם שתחתמו איתה.

חשוב: כשאתם מתחברים לסיבים - גם לבזק - בררו במדויק מהו השירות שהחברה המחברת מתחייבת אליו.  מהם זמני התגובה וכמה זמן נדרש לתיקון תקלה. רצוי מאד לקבל את הדברים בכתב. 


13. מסתבר שהעבודה התחילה! איך היא מתנהלת בעצם?

אכן, ב-16/1 התחילה חברת טלזר לעבוד בעידן. היא מתכוונת לפרוס את הסיבים בישובי הערבה התיכונה פי הסדר, מהצפון לדרום: עידן, חצבה, עין-יהב, ספיר, צופר ופארן. 

14. צורת העבודה בכל ישוב:

העבודה נעשת בשלשה שלבים עוקבים:

  1. סטריט פאס (השחלת הסיבים)
  2. אופטיקה: ריתוכים של הסיבים שנפרסו :  השלב הארוך יותר - בשל הכמות הגדולה של ריתוכים (12 לכל סיב) שנדרשים. 
  3. חיבור הבתים

כאשר יסתיים שלב הריתוכים , החברה תפרסם בישוב ותתחיל לחבר את הבתים והעסקים. 

בכל אחד מהישובים יתבצעו השלבים הללו ללא תלות בישובים האחרים. 

15. החברות שניתן להתחבר אליהן בתשתית של IBC 

  • סלקום
  • הוט
  • אקספון 018
  • הלו 015
  • טלזר 019
  • רימון
  • עמיתנט

לפרטים נוספים - האתר של IBC אנלימטד >


בכל שאלה אפשר לפנות אלי :

גילה טל
אינטרנט ערבה


פריסת סיבים אופטים - התקדמות הפרויקט

תאריך מידע
17/10/21 נפתחו מעטפות המכרז, נקבעה החברה הזוכה - טלזר 019.
18/10/21 על פי הדרישה, הופץ סקר בישובי הערבה התיכונה -  הרשמה לכבלים
20/10/21 כל הישובים הגיעו לכמות פניות מספקת. הנתונים נשלחו למשרד עו"ד המטפל
4/11/21 קבלנו צו תחילת עבודה והצו נחתם על ידי המועצה מתחילים בעבודה! 
16-18/11/21 סקר ראשוני לתכנון הפריסה בישובים על ידי טלזר 019.
23/11/21 פגישה במועצה עם מנהל הסיבים האופטיים בטלזר  - אהוד  -מרכזי הישובים ונציגי המועצה. 
16/12/21 חברת טלזר החלה בשלב התכנון, שאמור להסתיים במהלך חודש ינואר 2022
02/01/22 הסתיים התיכנון של עידן. העבודות יחלו בקרוב 
16/1/2022 תחילת עבודות הפריסה (השחלות)  בעידן
26/1/2022 תחילת עבודות הפריסה (השחלות )  בחצבה
15/2/2022 תחילת עבודות בספיר. בינתיים העבודות בעין-יהב נדחות מעט בגלל סיבות טכניות. 
27/2/2022 תחילת העבודה (השחלות) בעין-יהב.  בספיר העבודות לא הסתיימו עדיין. 
28/2/2022 תחילת עבודת האופטיקה (ריתוכים) במושב עידן. אלו עבודות מורכבות שימשכו כחודשיים. בסיומן יתחילו לחבר את התושבים בעידן. 
20/3/2022 תחילת עבודת הפריסה בפארן. בשל אילוצים עברו לפארן במקום להמשיך מצפון לדרום 
22/3/2022 תמונת מצב: בעידן ריתוכים, בחצבה ובעין יהב הסתיים שלב הפריסה, בספיר החלו פריסה ולא ממשיכים כרגע - ימשיכו מאוחר יותר, בפארן החלה פריסה. 
4/4/2022 תחילת פריסה בצופר.
7/4/2022 תמונת מצב: עידן: ריתוכים, תיקונים (של בזק).  צפי חיבור לבתים בתחילת יוני.  חצבה, עין יהב ופארן: הסתיים שלב הפריסה. צופר: פריסה. צוקים: ממתינים למפות מבזק, צפי התחלה: סוף אפריל. ספיר: בוצעה כחצי מהפריסה. המשך לאחר צופר. 
28/4/2022 שלב הפריסה הסתיים בכל הישובים, מלבד תיקונים קטנים שיש לעשות. הריתוכים בעידן יקחו עוד חודש חודשיים (יש עיכוב לעומת הצפי הראשוני). עבודות הריתוכים נעשות כל פעם בישוב אחד. אנחנו מצפים לתחילת חיבור בתים בעידן בסוף יוני- תחילת יולי. 
23/5/22 עדיין בריתוכים בעידן ותיקונים והשלמות בכל הישובים האחרים. צוות נוסף עובר הכשרה בריתוכים וברגע שיהיה מוכן יכנס לעבודה בעידן בכדי לסיים מהר ככל האפשר. 
15/6/2022 פגישה של כל מזכירי הישובים עם 019. בפגישה נמסר מידע: בעידן הסתיימו הריתוכים, אחרי בדיקות שיערכו שבועיים, יחלו בחיבור התושבים.  כבר עכשיו מתחילים בריתוכים בחצבה, צפי לסיום: כחודש וחצי. סוכם, שנעזור ל-019 לחפש מועמדים בכדי לעבות את צוותי הריתוכים, כדי שהעבודה תארך פחות זמן. 
יולי 2022 019 מכרה את כל התשתיות של הסיבים לחברת IBC (בכל הארץ - לא רק בערבה) . חברת IBC היא חברה של תשתית ולא נותנת חיבורי אינטרנט, מה שאומר, שלאחר שהתשתית תושלם (019 משלימים את התשתית בישובים שעדיין לא הושלמה) - ותעבור לרשותה של IBC - כל החברות שנותנות שירותי אינטרנט בסיבים יוכלו להציע אינטרנט בסיבים על התשתית של IBC . 
14/8/22 019 ממשיכים לעבוד על האופטיקה. הושלמה התשתית האופטית בעקרון בעידן, חצבה ועין-יהב. IBC צריכה להחליף את הציוד של 019 בישובים בכדי שניתן יהיה לחבר את התושבים. התחזית שזה ייקח כשבועיים עד שאפשר יהיה להתחיל לחבר תושבים בעידן.  אנחנו מקווים שזמן קצר אחר כך אפשר יהיה גם לחבר בישובים האחרים. 019 תתן שירות בערבה, למרות שמכרה את התשתית - עדיין אין מידע סופי לגבי המחירים: האם ישמרו כפי שהובטח מלכתחילה. 
9/11/22 IBC סיימה את התשתית בעידן, תושבי עידן יכולים להתחבר לסיבים דרך ספקים שונים: סלקום, הוט, 019 ועוד אחרים 
21/11/22 תמונת מצב: בחצבה, צופר ופארן אפשר להתחבר לתשתיות סיבים של בזק. בעידן - תשתיות סיבים של IBC . לפי IBC - יש אפשרות טובה שעד סוף דצמבר הקרוב אפשר יהיה להתחבר לתשתיות שלהם גם בעין יהב, צופר ופארן. חצבה - כנראה ייקח עוד פרק זמן של שבוע שבועיים. לגבי החיבור בספיר וצוקים - עדיין אין לי מידע. 
2/1/2023 תמונת מצב: כרגע ניתן להתחבר לסיבים של IBC בעידן, חצבה, צופר ופארן.  למי שיש בעיה עם המיקום - יש לשלוח נ.צ. של הבית לספקית בשביל למפות את המיקום. 

 

תגובות

תגובתך התקבלה בהצלחה!
התחברו על מנת לפרסם תגובה